Anti-aging huidverzorging: feit of fabel?

Gepubliceerd: 05-12-2021 14:38:49

Anti-aging huidverzorging: feit of fabel?

Wat is huidveroudering?

Sorry dames! Huidveroudering is een normaal verschijnsel en is onvermijdelijk bij mensen. Huidveroudering begint al ver voordat je de zichtbare effecten ervaart: vanaf je twintigste begint je huid te 'verouderen' en vanaf een jaar of 35 à 40 worden de eerste tekenen zichtbaar.

Omdat huidveroudering een natuurlijk proces is, kun je het niet voorkomen. Huidveroudering vertragen of uitstellen kan wel, daarover later meer in deze blog. 

Hoe ontstaat huidveroudering?

Zowel de snelheid van huidveroudering als de mate waarin je huid veroudert, wordt door twee type factoren bepaald:

  1. erfelijke factoren (hier kan je weinig tot minimaal iets aan doen)
  2. externe factoren (hier kan je minimaal tot veel aan doen)

1.   Huidveroudering door erfelijke factoren

Hoe snel je huid veroudert, is voor een deel genetisch bepaald. Je kent ze wel, de oudere dames met een perfect gave huid. Of de jongedame met een gezonde leefstijl maar de pech van slechte genen en een snel verouderende huid. 

In je genen is vastgelegd hoe snel je cellen oud worden en hoe snel je natuurlijke collageen vermindert. Je huid wordt slapper, gaat rimpels en plooien vertonen en er kunnen onregelmatigheden zoals vlekjes of wratjes ontstaan. 

2.   Huidveroudering door externe factoren

Huidveroudering is zeker niet alleen genetisch bepaald! Er zijn diverse (omgevings)factoren die van grote invloed zijn op de snelheid van huidveroudering. Om maar meteen de 2 externe factoren te noemen die het méést van invloed zijn op huidveroudering: 

  • ultraviolette stralen (zonlicht en zonneapparatuur), brengt schade aan elastine vezels en bindweefsels en brengt schade aan DNA, verhoogt de kans op huidkanker, zonnevlekken, ouderdomswratten en couperose. 
  • roken (nicotine), breekt elastine en bindweefsel af waardoor er eerder rimpelvorming ontstaat en bovendien verhoogt roken de kans op de ontwikkeling van huidkanker)

Dat zijn de twee belangrijkste externe factoren en je kan er zelf wat aan doen: bescherm je huid zo goed mogelijk tegen de zon, ga niet onder de zonnebank en stop met roken. Dan zijn er nog een paar andere externe factoren:

  • alcohol
  • luchtverontreiniging (rook en gassen)
  • klimaatfactoren (hitte, wind)
  • hormonen (menopauze)

Wat gebeurt er precies bij huidveroudering in je huid? 

De zichtbare factoren van huidveroudering behoeven geen toelichting, die kennen we maar al te goed. Maar wat gebeurt er precies in je huid zelf? 

Je huid bestaat uit verschillende lagen:

  • de opperhuid (epidermis)
  • de lederhuid (dermis)
  • het onderhuidse weefsel (ook in verschillende laagjes opgebouwd)

Eenvoudig uitgelegd hebben deze lagen als voornaamste functie dat de huid water en belangrijke elektrolyten in je lichaam kan vasthouden (zodat je lichaamsprocessen goed blijven lopen) en omgekeerd dat schadelijke stoffen van buiten worden tegengehouden (zoals bacteriën, virussen, koud en vervuiling).

Huidveroudering in:

de opperhuid: de opperhuid wordt steeds dunner. Het aantal cellagen neemt af. Je huid wordt meer kwetsbaar voor beschadigingen van buitenaf. Doordat je huid barrière is verstoord, wordt je huid droger en valer.

de lederhuid: hier nemen twee heel belangrijke structuren af in aantal en in kwaliteit:

  1. je hoeveelheid collageen en hyaluronzuur, beide onderdeel van je bindweefsel dat voor stevigheid van je huid zorgt, nemen af. 
  2. de hoeveelheid elastine in je huid neemt af waardoor je huid minder rekbaar en soepel wordt. Denk letterlijk aan een elastiekje dat te lang in de zon heeft gelegen: het wordt droog en brokkelig en als je het probeert op te rekken, breekt het meteen. 

Door afname van collageen, hyaluronzuur en elastine vezels verliest je huid zijn elasticiteit en wordt je huid slapper en stugger en ontstaan er de gevreesde rimpels en plooien. 

Ook vermindert de functie van de talgklieren in je huid waardoor je sneller een droge huid krijgt. 

Wat kun je zelf doen om de snelheid van huidveroudering tegen te gaan?

Nu je bovenstaande weet, is het lijstje 'zelf doen' helemaal niet zo ingewikkeld. Het volhouden ervan helaas wel. Maar hier komt 'ie: 

  • ga niet teveel in de zon en zorg voor goede bescherming tegen UV-stralen (al in je jonge leven beschadigt je huid door UV-straling. Let dus ook op je kinderen en kleinkinderen)
  • stop met roken
  • stop of matig je alcohol inname
  • bescherm jezelf tegen luchtverontreiniging door hogere inname van antioxidanten (van binnenuit) en/of gebruik een verzorgingsproduct dat rijk is aan antioxidanten (van buitenaf)
  • zorg voor voldoende slaap (tijdens je slaap probeert je lichaam en je cellen zich te herstellen)
  • eet gevarieerd en regelmatig, en zorg voor voldoende gezonde voeding die rijk is aan antioxidanten

Wat doen anti-aging verzorgingsproducten?

Anti-aging verzorgingsproducten zullen nooit huidveroudering kunnen omkeren of kunnen voorkomen. Was er maar een echte anti-rimpelcrème ;-) 

Maar anti-aging verzorgingsproducten kunnen wél het proces van huidveroudering vertragen. Nu je bovenstaande hebt gelezen, kan je je voorstellen dat verzorgingsproducten met collageen of hyaluronzuur kunnen helpen om huidveroudering te vertragen. En zo zijn er diverse (combinaties van) ingrediënten die van een verzorgingsproduct een anti-aging product kunnen maken. We benoemen hier enkel natuurlijke ingrediënten: 

Antioxidanten: antioxidanten zijn hét antwoord op huidveroudering. De invloeden van buitenaf (zoals roken, alcohol, zonlicht en luchtvervuiling) zijn feitelijk niets meer of minder dan vrije radicalen die je huid beschadigen. Hoe meer antioxidanten er in een verzorgingsproduct zitten, hoe beter het product de vrije radicalen te lijf gaat. SUIT Anti-aging Drops gebruikt natuurlijke ingrediënten die van nature een hoog gehalte aan antioxidanten bevatten, zoals algen olie, avocado olie, vitamine E en Yangu olie. 

Vitamine E: hierboven al genoemd als antioxidant. Het is één van de krachtigste antioxidanten die de schadelijke effecten van blootstelling aan de zon kan verminderen. Het vertraagt hierdoor het ontstaan van rimpels en verzacht bovendien een droge of ruwe huid. 

Hyaluronzuur: hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die de eigenschap heeft om heel veel vocht op te nemen. Hierdoor zorgt het voor optimale hydratatie van je huid. Het hydrateert de huid actief en beschermt de huid tegen uitdroging. 

Reforcyl: reforcyl is een plantaardige stof die wordt gemaakt van ginseng en cistus planten. Het verhoogt het vochtgehalte in de huid, verhoogt de elasticiteit, stevigheid en regeneratie, versterkt de natuurlijke afweer en vermindert zichtbaar rimpels. Wordt veel gecombineerd met hyaluronzuur. 

MSM: Methylsulfonylmethaan, beter bekend als MSM, is een natuurlijke hypoallergene organische zwavelverbinding die een verzachtend effect heeft op de huid en tot diep in de huid doordringt (Herschler, 1981). Daarnaast helpt MSM onzuiverheden in de huid, zoals ouderdomsvlekken, kleine moedervlekjes en rode of bleke plekjes als gevolg van acné, te vervagen (Ho, 2012).

Co-enzym Q-10: je huidcellen bevatten van nature het co-enzym Q-10, maar naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid hiervan sterk af. Q-10 is een belangrijk ingrediënt tegen huidveroudering, want het stimuleert de celvernieuwing van je huid. Door toevoeging van Q-10 aan je verzorgingsproducten kan je huidveroudering (met name het slapper worden van je huid) tegengaan. 

Marine- of zee-collageen: enorm populair is het gebruik van collageen, niet alleen als supplement maar ook in verzorgingsproducten. Huidveroudering gaat immers gepaard met een verlies van de eigen aanmaak van collageen, dat de huid haar stevigheid geeft. Vanaf je 25ste daalt het aanmaken van het lichaamseigen collageen met gemiddeld 1,5% (!) per jaar. Een klein beetje hulp van buitenaf kan geen kwaad dus. Veel soorten collageen komt van dierlijke producten (vaak uit beenderen, waar ook bouillon van wordt getrokken). Marine collageen is identiek aan het menselijk collageen, oplosbaar en opneembaar door de menselijke huid. Marine collageen is bovendien een natuurlijke bron van DMAE, wat zorgt voor een steviger huid en een "facelift"-effect. 

Squalaan: squalaan is een vetachtige substantie, die van nature in je huid voorkomt. Naarmate je ouder wordt, neemt dit percentage af. Squalaan olie helpt ouderdomsvlekjes minder zichtbaar maken en bij dagelijks gebruik kunnen verschillende huidproblemen zoals irritatie, eczeem en psoriasis flink afnemen. 

Homeostatine: dit bestaat uit een actieve combinatie van 2 natuurlijke stoffen namelijk een pentasacharide uit een eetbare groene alg (Enteromorpha comressa) en een polysacharide (galactomannaan) uit de zaden van de Zuid-Amerikaanse taraboom. Huidveroudering gaat gepaard met verstoringen in de homeostase van de extracellulaire matrix van de huid. Dat betekent dat de huid het vermogen verliest om een bepaald evenwicht te bewaren (met name in collageen, het eiwit dat de huid haar stevigheid geeft). Homeostatine is een populair anti-aging ingrediënt omdat het helpt de homeostase van de huid te handhaven. Hierdoor worden de aanmaak en afbraak van huidcellen en onderliggende structuren (zoals het belangrijke collageen) in evenwicht gehouden. Het resultaat is dat de huid beter gehydrateerd, steviger en elastischer blijft. 

Kijk maar eens naar de ingrediënten op de verpakking van jouw natuurlijke anti-aging producten: wedden dat één van de bovenstaande ingrediënten erop staat? 

SUIT Anti-aging Drops

Zoals je ziet, zitten de Anti-aging Drops van SUIT volgepakt met alléén maar ingrediënten met anti-aging eigenschappen. En dat is ook zoals we onze formuleringen het liefste zien: effectief. En daarnaast natuurlijk ontzettend weldadig voor je huid! 

HiER  kan je direct de Anti-aging Drops aanschaffen of er natuurlijk eerst meer over lezen. 

Deel dit bericht