Conserveermiddelen in verzorgingsproducten

Gepubliceerd: 18-04-2018 14:00:50

Conserveermiddelen in verzorgingsproducten

Conserveermiddelen in huidverzorgingsproducten

Conserveermiddelen in huidverzorgingsproducten zijn de afgelopen jaren voor menig blogger en huidverzorgingsmerk een belangrijk onderwerp geworden. De consument wordt niet alleen steeds bewuster van wat hij eet, maar ook wat hij op zijn huid gebruikt. En terecht vinden wij!

Waarom worden er conserveermiddelen in verzorgingsproducten gebruikt?

Deze vraag is op zich eenvoudig te beantwoorden. Conserveermiddelen in verzorgingsproducten: 

  • zorgen er voor dat een product langer houdbaar blijft;
  • zijn noodzakelijk in huidverzorgingsproducten die water bevatten;
  • beschermen het product tegen besmetting: microbiële groei, veranderingen in kleur en consistentie, ongewenste geur, etc.;
  • beschermen de gebruiker tegen besmetting: huidirritaties, infecties, etc..

Conserveringsproducten zorgen er dus juist voor dat een product veilig gebruikt kan worden. Ze doden de bacteriën en schimmels die het product anders zouden aantasten.

Wat gebeurt er in verzorgingsproducten zonder conserveermiddelen?

Bovenstaande foto laat goed zien wat er gebeurt wanneer er geen conserveringsmiddelen gebruikt zouden worden. Voor deze infusie heb ik gedestilleerd water gekookt en gedroogde Moringa-blaadjes gebruikt. Bij de infusie links heb ik een natuurlijk conserveermiddel toegevoegd en bij de rechter niet. Deze foto is genomen 4 weken nadat ik de flesjes gevuld had. Je ziet naast de vertroebeling van het water ook op de bodem heel duidelijk hoeveel microbiële groei er al ontstaan is.

Zijn conserveermiddelen in verzorging verplicht?

Daarom zijn conserveermiddelen in veel landen gewoon wettelijk verplicht, zodra het om een verzorgingsproduct gaat waar water aan is toegevoegd. Voorbeelden zijn douchegels, tonics, shampoos, lotions of crèmes.

Ook wanneer het product geen water bevat maar in contact komt met water en het water tijdens applicatie door de gebruiker aan het product kan worden toegevoegd, heeft het ook een conserveermiddel nodig. Voorbeelden zijn scrubs of maskers of reinigende balsems in een pot met brede opening.

In de Europese Unie geldt dat voordat zo’n verzorgingsproduct op de markt mag worden gebracht, het uitgebreid getest moet worden in een laboratorium. Het microbiologisch testen is hier een onderdeel van. Deze test heeft als doel de microbiële stabiliteit en het behoud te garanderen tijdens de beoogde houdbaarheid van het product en het gebruik door de consument. Met andere woorden, het geeft aan dat bacteriën, gisten en schimmels niet zullen groeien in je producten en mogelijk schadelijk zouden kunnen zijn voor de gebruikers.

Synthetische conserveermiddelen of natuurlijke conserveermiddelen

Veel niet-natuurlijke verzorgingsmerken gebruiken als conservering synthetische toevoegingen. Een bekend voorbeeld zijn de omstreden Parabenen. Mede hierdoor zijn conserveermiddelen in een slecht daglicht komen te staan. Veel cosmetica-giganten zijn daarop ingesprongen en beweren dat er geen conserveermiddelen in hun producten zitten en noemen het ‘effectieve ingrediënten’. Deze worden dus niet als conserveermiddel vermeld, maar hebben wel een conserverende werking. Benamingen als ‘vochtinbrengend, antimicrobieel, huidconditionerend’ worden hier vaak ingezet.

Aan 100% natuurlijke verzorgingsproducten mogen alleen natuurlijke conserveringsmiddelen worden toegevoegd. Vaak is dit een combinatie van bepaalde zuren zoals Sorbinezuur en Benzoëzuur met glycerine of Benzylalcohol met Natriumbenzoaat, Kaliumsorbaat, Natriumlevulinaat en Natriumanisaat. Om het ingewikkeld te maken: een aantal van deze conserveringsmiddelen worden op synthetische wijze nagemaakt, en zou je dus ook op het etiket van niet-natuurlijke verzorgingsproducten kunnen terugvinden.

De NCS certificering die SUIT op haar producten heeft, sluit synthetische toevoeging uit en garandeert 100% natuurlijke ingrediënten. Buiten dat de producten veilig zijn in gebruik, zijn ze ook nog eens veel huidvriendelijker in tegenstelling tot veel synthetische conserveermiddelen.

Smeren maar!

Deel dit bericht