Wat is Bakuchiol

Gepubliceerd: 10-01-2019 12:21:33

Wat is Bakuchiol

In 2018 alweer lanceerden wij als eerst in Nederland ons Bakuchiol serum, ervan overtuigd dat dit iets moois was en absoluut geen eendagsvlieg. Maar dat het extract zulke bijzondere resultaten geeft, hadden wij ook niet kunnen onverzien! Sinds de lancering in 2018 is het de hardloper van SUIT Matters. En dat is echt niet voor niets, want wat een bijzonder extract is dit toch! Echt, het is zo moeilijk om 100% natuurlijke ingrediënten te vinden die echt, maar dan ook écht meetbare effecten op je huid laten zien, en als er dan zo'n wonderingrediënt blijkt te zijn, dan komen ook meteen de Indianenverhalen ;-) 

De afgelopen 5 jaar zijn wij intensief bezig geweest met Bakuchiol, ook om onze formule zo optimaal mogelijk te maken. En wat hebben we een hoop bijgeleerd? 

Tijd dus om onze oude Bakuchiol blog eens goed af te stoffen en aan te vullen met allemaal nieuwe informatie. En ja, wie weet zullen we wat mythes ontkrachten ;-) 

Wat is de oorsprong van Bakuchiol?

Bakuchiol is genoemd naar de Bakuchi-plant, de plant waar Bakuchiol uit gewonnen wordt. De prachtige Bakuchi-plant heet Psoralea corylifolia en heeft bijzondere paarse bloemen. 

De plant Psoralea corylifolia wordt zelf al eeuwenlang gebruikt in de Indiase Ayurvedische en in de Chinese geneeskunde. Maar het is nog niet zo lang geleden dat de bijzondere eigenschappen van Bakuchiol werden ontdekt om te gebruiken in de natuurlijke huidverzorgingsbranche. Pas sinds 2006 wordt dit extract actief gebruikt in natuurlijke huidverzorgingsmerken. We vermoeden dat dit zo is versneld doordat het in dat jaar door Sytheon als een belangrijk plantextract op de markt is gezet. 

Wat is Bakuchiol?

Bakuchiol is een plantenextract van de babchi-plant dat dezelfde huidvoordelen biedt als retinol (Vitamine A) zonder de vervelende bijwerkingen van retinol.

Bakuchiol heeft antioxiderende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Het bevordert huidvernieuwing, stimuleert de collageenproductie van je huid, kan hyperpigmentatie verminderen, fijne lijntjes en rimpels verzachten en acne verminderen. Kortom, dé huidverjongende voordelen in een veilig, 100% plantaardig product!

Net als retinol wordt bakuchiol als concentraat aan een olie toegevoegd. SUIT Matters gebruikt koudgeperste, biologische Camellia olie vanwege de prachtige eigenschappen: een snel intrekkende olie die je huid uitstekend hydrateert, rijk is aan antioxidanten, ontstekingsremmend werkt en zelfs voor de meest gevoelige huid geschikt is. Masseer ’s avonds na het reinigen van je gezicht een paar druppels Bakuchiol zachtjes in je huid.

Say Goodbye to Retinol, Hello Bakuchiol!

De (on)veiligheid van retinol

Retinol, jarenlang hét schoonheidsingrediënt in diverse crèmes en serums omdat is aangetoond dat het huidvernieuwing bevordert, collageenproductie van je huid stimuleert, hyperpigmentatie kan verminderen, fijne lijntjes en rimpels kan verzachten en vanwege de ontstekingsremmende werking acne kan verminderen.

Maar er zit een heel grote keerzijde aan retinol: de veiligheid. Uit steeds meer studies blijkt dat Retinol schadelijke bijwerkingen kan hebben, zeker wanneer je van jezelf al een gevoelige huid hebt. Denk aan bijwerkingen als een nog gevoeliger huid, huidirritatie, jeuk en roodheid. Daarnaast kan retinol je huid ook gevoeliger maken voor de schadelijke stralen van de zon. Retinol wordt dus vooral geadviseerd in je nachtverzorgingsproducten.

Retinol krijgt in de EWG-score niet voor niets een 6-9 (!).

De veilige opvolger Bakuchiol

Waar retinol gehaald wordt uit Vitamine A, komt Bakuchiol uit de zaden en de bladeren van een natuurlijke plant, de psoralea corylifolia-plant, beter bekend als de babchi-plant. Bakuchiol wordt al eeuwen gebruikt in Ayurvedische behandelingen en in de Chinese geneeskunde.

En nu beginnen de eerste verzorgingsproducten het te gebruiken als veilige opvolger van retinol. Beide ingrediënten hebben een vergelijkbare werking wat betreft de huidverjongende voordelen. Bakuchiol is uitstekend voor mensen met een gevoelige huid. Wat ook fijn is aan Bakuchiol is dat het altijd plantaardig, dus vegan, is, in tegenstelling tot retinol, dat vaak afkomstig is van dierlijke bronnen. En het kan prima overdag worden gebruikt. 

Bakuchiol is een zeer krachtig antioxidant, met ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Net als retinol werkt het in op de huidcellen die collageen en melanine produceren. Meer en meer klinische onderzoeken tonen aan dat er zichtbare anti-aging effecten op de huid plaatsvinden. Denk hierbij aan een steviger huid, minder fijne lijntjes en minder diepe rimpels. Maar ook een egaler huidteint, minder donkere vlekken en minder acné. 

De voordelen op een rij:

  • Vermindert fijne lijntjes en rimpels
  • Bevordert huidvernieuwing
  • Stimuleert collgeenproductie
  • Kan hyperpigmentatie verminderen
  • Vermindert acne
  • EWG Skin Deep veiligheidsscore: 1 (Retinol 6-9)
  • Niet irriterend
  • Veilig te gebruiken in de zon
  • Veilig in gebruik bij zwangerschap en borstvoeding

Het 'echte' Bakuchiol

Nu is echt het allerleukst aan dit natuurlijke extract dat het helemaal niet peperduur is! De Psoralea corylifolia groeit namelijk gewoon in het wild en kan dus ook wild geplukt worden. En dat betekent dat heel veel partijen er gewoon toegang toe hebben.

Meestal als iets zo effectief is, proberen fabrikanten er enorm op te verdienen door het te hypen en er de hoofdprijs voor te vragen. Maar dat is met Bakuchiol helemaal niet aan de orde. En dat begrijp je nu je weet hoe goed en sterk de Psoralea corylifolia is en dat die gewoon in het wild groeit. 

Gek genoeg worden er door diverse merken toch torenhoge prijzen voor gevraagd. En nog gekker, er zijn ook nog altijd merken die géén Bakuchiol gebruiken, maar bijvoorbeeld babchi-olie. Dat laatste is natuurlijk pure oplichting. Althans, dat vinden wij. Maar het is overal: hoe vaak wordt er niet kurkuma poeder in een capsule verkocht om de suggestie te wekken dat het curcumine is? What's in a name, en datzelfde geldt helaas voor Bakuchiol. Niet zelden bevat een Bakuchiol serum babchi-olie of bakuchi-olie in plaats van Bakuchiol. Babchi-olie bevat weliswaar Bakuchiol, maar net zoveel als dat kurkuma poeder daadwerkelijk curcumine bevat, het is verwaarloosbaar. 

Het verschil tussen babchi-olie en Bakuchiol is een chemisch proces dat monomoleculaire extractie wordt genoemd: een proces waarbij de pure Bakuchiol uit de babchi-zaden wordt geïsoleerd en geëxtraheerd, zoals ook curcumine wordt geïsoleerd uit kurkuma poeder. Wat helaas veel wordt toegepast, is het extraheren met behulp van een oplosmiddel zoals ethanol of aceton. Hiermee verkrijg je ook een Psoralea corylifolia zaad-extract, dat sommige merken zelf Bakuchiol durven te noemen, maar voor je huid doet het niets, want het bevat dan nog geen 1% tot 10% Bakuchiol. 

Wil jij weten of jouw Bakuchiol product daadwerkelijk de zuivere chemische vorm van Bakuchiol bevat of bakuchi-olie, let dan goed op de INCI: enkel de geconcentreerde, pure Bakuchiol-olie mag Bakuchiol worden genoemd. Dan moet je merk wel enige certificering hebben, ander kan je alles worden wijsgemaakt. Het is bovendien extra belangrijk om hier alert op te zijn, want de Bakuchi-olie is in tegenstelling tot de pure Bakuchiol ook nog eens licht fototoxisch! 

SUIT Matters Bakuchiol: wat krijg je in handen? 

Wij hebben nu zo'n 5 jaar getest met verschillende sterktes van pure Bakuchiol (Sytenol® A). Wij hebben getest in verschillende percentages Bakuchiol, van 1% tot 4%. Pure Bakuchiol kan -getoetst door onze externe veiligheidsbeoordelaars- gebruikt worden tot een percentage van 4%. Dat kan enkel als er geen aanvullende toeters en bellen aan het Bakuchiol worden toegevoegd, omdat niet bekend is of er (negatieve) interacties zijn met andere huidverjongende ingrediënten.

Komt dat even goed uit! Want waarom zouden we een ingrediënt dat zo goed is als Bakuchiol niet de hoofdrol laten spelen in een product? ;-)

In 5 jaar testen zien wij significante huidverbetering optreden tot 2% Bakuchiol. Wanneer we het percentage verhogen van 2% naar de veilige 4% zien we geen significante huidverbetering optreden. Het serum wordt er enkel onnodig duur van. 

Wat denk je dus dat ons percentage Bakuchiol is geworden? Precies: 2%! En verder geen toeters en bellen. 

In de basisolie, ook wel de drager olie hebben we de afgelopen jaren ook enkele malen geëxperimenteerd. We zijn weer terug bij onze oorspronkelijke basisolie: Camellia groene theeolie. Een antioxidantrijke basisolie met een zeer neutrale geur die iedereen aangenaam vindt! 

Uitproberen? Klik hier voor SUIT Bakuchiol serum

Deel dit bericht