Parfumvrije huidverzorging of toch parfum in verzorgingsproducten

Gepubliceerd: 29-09-2017 10:34:38

Parfumvrije huidverzorging of toch parfum in verzorgingsproducten

Veilige verzorgingsproducten, waarop wordt gecontroleerd

Sinds 11 juli 2013 is de Europese Cosmeticaverordening van kracht. Hierin staat beschreven aan welke eisen verzorgingsproducten moeten voldoen. Deze verordening stelt als primaire eis: ‘Cosmetische producten mogen de gezondheid van de mens niet schaden wanneer zij onder normale of redelijkerwijze te voorziene gebruiksvoorwaarden worden aangewend.’ Het is verplicht om een product uitvoerig te testen en te beoordelen op veiligheid.

Strenge eisen aan etikettering van verzorgingsproducten

Ook aan de etikettering worden hoge eisen gesteld. Verzorgingsproducten worden samengesteld uit een aantal ingrediënten. Het is sinds deze wetgeving verplicht om al deze ingrediënten op de verpakking van het product te vermelden. Het ingrediënt dat als eerste wordt genoemd heeft het grootste aandeel in het product. Deze ingrediënten hebben ook een INCI-naam. INCI is de afkorting van International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Dit is een internationaal systeem zodat je ook in andere landen precies kan zien wat er in je verzorgingssysteem zit. De namen van de grondstoffen zijn meestal afkomstig uit het Latijn of het Engels.

Parfum in verzorgingsproducten wordt er niet duidelijker op

Op zich een heel fijn en overzichtelijk systeem. Het enige nadeel is dat het er wat betreft het ingrediënt ‘Parfum’ niet echt duidelijker op geworden is. Parfum wordt door Wikipedia omschreven als: ‘Een mengsel van diverse in een oplosmiddel. Bij de gangbaarder parfums is dat oplosmiddel, maar parfums op basis van vettige stoffen zijn in opkomst. Daarnaast bevat parfum vaak een Fixatiemiddel en ook één of meer kleurstoffen.’ Parfums hoeven niet gedetailleerd te worden beschreven, de omschrijving ‘Parfum’ volstaat.

In de meeste parfums worden bij de samenstelling meer dan 5.000 chemicaliën gebruikt. Deze zijn bijna altijd synthetisch of afgeleid van aardolie of koolteer. Veel van de grondstoffen zijn giftig, ze hopen zich op in je lichaam en kunnen zelfs aandoeningen in je centrale zenuwstelsel teweeg brengen.

Benzeenderivaten, aldehyden, synthetsiche muskussoorten, ftalaten, alfa-terpineol, benzylacetaat, benzylalcohol, tolueen, petroleum, benzeenderivaten, aldehyden en aceton zijn voorbeelden van veel gebruikte grondstoffen in parfum. Merendeel van deze stoffen is moeilijk afbreekbaar, hoopt zich op in je vetweefsel en verstoort je hormoonbalans. Via de borstvoeding komen deze gifstoffen ook in het lijfje van je baby terecht dat daar nog veel gevoeliger op reageert dan het lichaam van een volwassene.

Deze foute ingrediënten, die via je huid rechtstreeks opgenomen worden in je lichaam, kunnen zorgen voor vele gezondheidsproblemen. Van wellicht kleine ongemakken zoals misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn tot grotere gezondheidsproblemen zoals geïrriteerde slijmvliezen, schade aan nieren, ademhalingsproblemen, slechte spiercoördinatie, depressie, slaapproblemen, eczeem en  huidontstekingen.

En dat staat natuurlijk haaks op onze SUIT-filosofie! Bij ons staat de INCI-naam ‘Parfum’ voor uitsluitend natuurlijke geurstoffen. Verkregen uit pure etherische oliën. Wij gebruiken Limoneen in 2 van onze producten omdat deze variant de minste bijwerkingen kent. Toch kan het voorkomen dat je overgevoelig reageert op Limoneen. Daarom benoemen wij dat apart in onze INCI-lijst. Transparant.

Limoneen wordt geëxtraheerd uit citrus-, voornamelijk sinaasappelschillen door middel van stoomdestillatie en zorgt voor een heerlijke friszoete geur. Het zit in de Hand&Nail Cream en in de Scrubgel.

Deel dit bericht

Stuur een opmerking

 (with http://)

2 Opmerkingen

Rosa


18-10-2017 16:15:24

Een luchtige richtlijn levert in elk geval geen stress ;-) groetjes, Rosa

Verzorgingsblog


18-10-2017 11:59:05

Ik probeer altijd zonder te kopen, maar doe het niet obsessief. Gewoon een soort luchtige richtlijn wat mij betreft :)