Huidverzorging zonder gluten: waarom?

Gepubliceerd: 24-11-2017 12:35:14

Huidverzorging zonder gluten: waarom?

Gluten is een vorm van proteïne die voorkomt in tarwe, gerst, rogge en andere granen. Gluten wordt in je lijf opgenomen via je darmstelsel, je mondslijmvlies maar ook via de poriën van je huid.

Gluten in andere voedingsproducten dan graan

Het gebruik van gluten in niet-graan producten is de afgelopen jaren sterk gestegen. De voedingsindustrie heeft namelijk ontdekt dat gluten een prima conserveringsmiddel is. Daarom tref je het nu, naast taart en brood, aan in bijna iedere vorm van bewerkt voedsel: dressings, sauzen, ketchup, sojasaus, soep in blik, vleeswaren.

Ook wordt gluten tegenwoordig gebruikt in bijna elk vetarm product. De reden is dat het hierdoor beter stolt, bijvoorbeeld wanneer het wordt toegevoegd aan vetarm roomijs. Kant-en-klare maaltijden, diepvriesmaaltijden en ook fast-food eten worden veelvuldig volgepompt met gluten omdat ze dan langer houdbaar zijn.

Gluten in verzorgingsproducten

Maar het blijft niet beperkt tot alleen voedsel; je treft gluten ook in verzorgingsproducten aan. Tandpasta, shampoo en bodylotion kunnen gluten bevatten. Als je niet heel bewust bent van wat je dagelijks gebruikt, kan je de hele dag door aan gluten worden blootgesteld.

Is blootstelling aan gluten erg?

Is dat erg, zul je je misschien afvragen. Uiteraard reageert iedereen anders op gluten. Ongeveer 1% van de bevolking vertoont een extreme reactie op gluten die bekend is als coeliakie. Uit recent onderzoek komt naar boven dat diverse allergieën kunnen ontstaan door coeliakie. Maar ook anale jeuk, angstgevoelens, artritis, buikpijn, concentratieproblemen, constipatie, depressieve stemmingen, diarree, droge huid, eczeem, fibromyalgie, geheugenproblemen, gewrichtspijn, gezwollen enkels, haaruitval, lusteloos haar, hoofdpijn, infecties, misselijkheid, opgeblazen gevoel en gasvorming, psoriasis, seksuele disfunctie of verminderd libido, slechte teint, spierpijn, te snelle veroudering, tintelend/doof gevoel in handen en voeten, uitslag en andere huidreacties, vermoeidheid, wazige geest, weinig energie kunnen veroorzaakt worden door deze gluten.

Ook als je geen coeliakie hebt kun je wel een glutenintolerantie hebben. Dat komt doordat gluten de productie van de biochemische stof zonuline stimuleert. Zonuline is er verantwoordelijk voor de strakke verbindingen van je darmwand te openen. En als dit veelvuldig voorkomt, dan blijven deze strakke verbindingen openstaan waardoor je een lekkende darm ontwikkelt. Het gevolg hiervan is dat gluten in je systeem lekken en een immuunrespons uitlokken. Hierdoor ontwikkelt je systeem antistoffen tegen gluten en heeft je lichaam altijd last van ontstekingsreacties. Deze ontstekingsreacties kunnen weer leiden tot gewichtstoename en andere kwalen. 

Dus samengevat: gluten komt in veel meer producten voor dan graan. Ook in (bewerkte) voeding. Ook in verzorgingsproducten. Slechts een klein percentage mensen heeft ernstige reacties als gevolg van gluten maar steeds meer mensen overreageren in een bepaalde mate van glutenintolerantie. 

Daarom kiezen wij voor glutenvrij.

Deel dit bericht

Stuur een opmerking

 (with http://)