Anti pollution huidverzorging: bescherm je huid tegen vrije radicalen

Gepubliceerd: 31-10-2018 14:01:15

Anti pollution huidverzorging: bescherm je huid tegen vrije radicalen

Hoera, onze formulering voor anti-pollution drops is goedgekeurd! Graag leg ik je in deze blog uit wat anti-pollution skincare is. Weet je nog hoe het zat met vrije radicalen en antioxidanten? Zo nee, lees dan hier onze blog over vrije radicalen, antioxidanten en huidveroudering.  

Luchtvervuiling, het is overal

Er is een steeds groter bewustwording van de impact van luchtvervuiling op onze gezondheid: van onze longen tot onze huid. Het RIVM van de Rijksoverheid heeft zelfs een website waarop de gemeten luchtkwaliteit wordt gepresenteerd. Het goede nieuws is: gemiddeld zijn de gevaarlijke deeltjes vervuiling uit de lucht afgenomen. Het slechte nieuws is: in sommige steden (en soms zelfs straten) is de concentratie vervuiling bijzonder hoog. Wat ook geen plezierig nieuws is wat je kan teruglezen op de website van het RIVM is dat luchtverontreiniging ook schadelijk is als de concentraties stikstofdioxiden en fijnstof onder de normen liggen.

Voor gezondheidseffecten wordt momenteel vaak gekeken naar stoffen als roet en de fijne fractie van fijnstof (PM2,5). 

Als je naar de roetkaart kijkt op de website van het RIVM dan is dat best schrikken geblazen want met name in de grote steden zijn er veel te hoge concentraties. En ook zegt het RIVM dat voor elke 0,5 microgram roet per kubieke meter lucht extra waar mensen langdurig bloot aan staan zij gemiddeld drie maanden korter leven.

De kleine fractie van fijnstof (PM2,5) wordt vaak als algemene indicator gebruikt voor alle gezondheidseffecten die met fijnstof zijn geassocieerd. 

Op Luchtmeetnet, ook een initiatief van het RIVM, kun je de gemeten luchtkwaliteit terugzien op diverse meetstations in Nederland. 

Wat doet luchtvervuiling met je huid?

Met name in de steden merk je het meteen: je ziet het aan het grijze stof op straat, je ziet soms zelfs de vervuiling in de lucht. Maar wat doet dit met je huid?

Fijne deeltjes (pollution particles), die dus bekend staan als PM2,5, zijn tot wel 20 keer kleiner dan de poriën van je huid, waardoor ze de diepere lagen van je epidermis kunnen binnendringen. Daar kunnen ze niet alleen uitdroging en ontstekingen veroorzaken in je huid zoals acné, maar ook de ontwikkeling van rimpels en ouderdomsvlekken versnellen. Dat komt omdat luchtvervuiling niet alleen poriën blokkeert, maar ook de beschermende lipidebarrière van de huid aantast, wat leidt tot minder vocht en verhoogde gevoeligheid en rimpels als gevolg van oxidatieve stress. 

In onze blog over vrije radicalen kan je lezen hoe vrije radicalen (onder andere uit luchtvervuiling) je gezonde cellen kunnen aanvallen. Als de vervuilende deeltjes in je huid binnendringen, ontstaan er vrije radicalen. Vrije radicalen beschadigen je gezonde huidcellen en kunnen een reactie uitlokken op celniveau die leidt tot verlies van elasticiteit en stevigheid.

Luchtvervuiling wordt in steeds meer onderzoeken in verband gebracht met vroegtijdige huidveroudering en verslechterende huidaandoeningen zoals eczeem en netelroos. 

Met name wanneer je in een stad woont, is het onmogelijk om zowel binnen als buiten alle vervuilende stoffen te vermijden. Miljoenen vervuilende deeltjes veroorzaken oxidatieve stress in je huid, wat leidt tot (soms blijvende) celschade die wat betreft huidveroudering nog het meest lijkt op de vroegtijdige huidveroudering als gevolg van chronische blootstelling aan UV-licht. 

Waar vroeger een bescherming tegen schadelijke UV-stralen niet voorkwam in verzorgingsproducten, is deze nu niet meer weg te denken uit de meeste huidverzorgingsproducten. Nu kijk je misschien op van anti-pollution huidverzorging, maar in de mate waarin de luchtvervuiling toeneemt, zou het ons niet verbazen als een anti-pollution factor in de nabije toekomst net zo vaak voorkomt als een bescherming tegen schadelijke UV-stralen. Waar een SPF voornamelijk wordt gebruikt in periodes van veel en felle zon, is luchtvervuiling er zowel in goed als in slecht weer. 

Hoe kan je huidschade als gevolg van luchtvervuiling tegengaan?

Er zijn veel dingen die je zelf kan doen: 

  • Hou je huid in zo goed mogelijke conditie, door tweemaal daags je huid goed (intensief maar zacht) te reinigen, bij voorkeur met een product gebaseerd op olie. PM2,5 deeltjes zijn niet oplosbaar in water maar in vet (daarom kunnen ze immers je huid indringen en beschadigen). Een reinigingsproduct gebaseerd op olie lost de vervuiling gemakkelijk op, zodat je het met simpele bewegingen van je huid kan verwijderen.
  • Zorg voor een zo sterk mogelijke huidbarrière functie, door je huid goed gehydrateerd te houden met natuurlijke verzorgingsproducten. Hoe beter de huidbarrière, hoe minder makkelijk vervuiling je huid binnendringt.
  • Zorg voor een verzorgingsproduct met zoveel mogelijk antioxidanten, die ruimen overtollige vrije radicalen op zodat zij je huid niet beschadigen. Je kan ook prima antioxidantrijke voeding eten, dat werkt van binnenuit. 
  • Zorg tot slot voor gezonde en veelzijdige voeding, een actieve levensstijl, rook niet en neem voldoende slaap (7 uur per nacht). 

Wat kan anti-pollution verzorging doen voor je huid?

Wat is nu precies anti-pollution huidverzorging? Anti-pollution skincare zijn ofwel producten die huidbeschadiging door vervuiling voorkomen, ofwel producten die huidbeschadiging door vervuiling herstellen, of beide. 

Dé sleutel van een anti-pollution verzorging is een enorm hoge concentratie antioxidanten: antioxidanten gaan de schadelijke effecten van vrije radicalen tegen en voorkomt dat vrije radicalen je huidcellen permanent schade toebrengt. 

Belangrijke ingrediënten voor anti-pollution skincare, met hun functies

Er zijn flink wat ingrediënten denkbaar die zinvol zijn voor anti-pollution skincare. Enkele belangrijke ingrediënten die wij gebruiken, zijn: 

  • Algen olie: versterkt de huidbarriere - vol antioxidanten - ontstekingsremmend.
  • Squalaan: hydrateert - vermindert rimpels en fijne lijntjes - dringt snel en diep in de huid
  • Schisandra: ontstekingsremmend - antioxidant - helpt tegen photo-aging
  • Lactobacillus/Salix Alba Bark Ferment: antimicrobieel - antioxiderend - anti-aging
  • Kakadu pruim extract: vitamine C - stimuleert collageenopbouw - anti-aging

Wil je alles lezen over SUIT Anti-Pollution Drops en de werking van de ingrediënten? Klik dan door naar Anti-pollution Drops

Deel dit bericht