Alcohol in verzorgingsproducten: kan dat kwaad?

Gepubliceerd: 08-10-2017 21:36:24

Alcohol in verzorgingsproducten: kan dat kwaad?

Alcohol in verzorgingsproducten is een veelbesproken onderwerp. Het brengt veel verwarring met zich mee. In dit blog proberen wij je de verschillen uit te leggen tussen de diverse soorten alcohol die je in verzorgingsproducten kunt tegenkomen. En ja… alcohol komt ook in een aantal van onze producten voor.

Alcohol in verzorgingsproducten: goed of slecht

Alcohol kun je onderverdelen in zogenaamde ‘goede’ en ‘slechte’ alcoholen. De ‘goede’ alcoholen houden vocht vast in je huid en de ‘slechte’ alcoholen hebben eerder een uitdrogende werking. Dit is het globale verschil.

'Slechte' alcohol in verzorgingsproducten

De ‘slechte’ alcoholen kom je tegen onder de namen Alcohol denat, SD alcohol, Ethanol, Ethyl alcohol, Methanol, Isopropyl alcohol en Benzylalcohol. Deze alcoholen zijn vaak ontstaan door een chemisch proces van aardolie en moet je zeker mijden. Ze kunnen de natuurlijke beschermlaag van je huid aantasten en irritatie veroorzaken.

Alcohol uit de gisting van granen

Gelukkig zijn niet alle alcoholen zo schadelijk en zijn er ook natuurlijke alcoholen, ontstaan uit de vergisting van granen. In een aantal producten gebruiken wij ook alcohol. Alle alcohol in SUIT verzorgingsproducten is afkomstig uit de gisting van granen! Bovendien houden we de concentratie zo laag mogelijk. Maar is wel in dusdanige hoeveelheid aanwezig zodat het zijn waardevolle functie als o.a. oplosmiddel niet verliest. Uiteraard hebben we dit uitgebreid laten testen!

En hoe zit het als er alleen 'Alcohol' op de verpakking staat?

De vreemde eend in de bijt onder de alcoholen is 'Alcohol'. INCI benamingen hebben een hoop duidelijkheid gebracht in de verzorgingsbranche vanwege eenduidigheid in benaming, maar dat geldt niet voor 'Alcohol'. Die is eigenlijk net zo intransparant als 'Parfum'. Daaruit kan je namelijk helemaal niets afleiden: het kan goed én het kan slecht zijn. Staat er alleen Alcohol op de verpakking van je product, dan kan dit zowel afkomstig zijn van een chemisch proces van aardolie als uit de gisting van granen.

'Goede' alcohol in verzorgingsproducten

‘Goede’ alcoholen zijn Cetyl alcohol, Myristyl alcohol, Behenyl alcohol, Stearyl alcohol en Cetearyl alcohol. Deze worden ook wel vetalcoholen genoemd. Ze werken uitstekend tegen een droge huid want ze houden het vocht juist vast. Ze zullen je huid niet beschadigen zoals sommigen ‘slechte’ alcoholen wel doen. Andere redenen waarom deze vetalcoholen worden toegevoegd is om hun stabiliserende werking, als emulgator en om de goede dikte aan een crème te geven.

Waarom voegen wij eigenlijk alcohol aan verzorgingsproducten toe?

  • Belangrijke redenen voor ons om alcohol toe te voegen is omdat het de consistentie van een product verbetert.
  • Daarnaast werkt het bacteriedodend en zorgt alcohol er ook voor dat de bio-actieve stoffen makkelijker in je huid dringen.
  • Ook blijft een product langer houdbaar op een natuurlijke manier. Dat is belangrijk als je een product wil maken of gebruiken zonder dat er synthetische conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd. Zoals bij SUIT.
  • Maar onze belangrijkste reden om het aan een aantal producten toe te voegen is omdat het soms de enige manier is om kruidenextracten te verkrijgen. Kruiden hebben een enorme geneeskracht en deze power willen wij echt aan onze producten meegeven.

Producten met Alcohol: Face Cream, Face Serum, Cleansing Lotion, Hand&Nail Cream, Scrub Gel en de Aloë Vera Gel.

Producten met Cetyl alcohol: Face Cream & Eye Cream.

Producten met Cetearyl alcohol: Face Cream, Eye Cream, Hand&Nail Cream.

Deel dit bericht

Stuur een opmerking

 (with http://)

1 Opmerkingen

Jenny


25-04-2018 20:28:37

Beste, Een duidelijke uitleg over alcohol. Ben ook een kijkje gaan nemen in de ingrediëntenlijst waar een overvloed aan informatie te vinden is. Bedankt voor 'alle' duidelijkheid op jullie site. Groet, Jenny